Hold dig opdateret
Vil du holde dig opdateret på Klimahandledagen 2024 og de forskellige muligheder for at deltage?
Så kan du skrive dig op her.
For at give dig relevant indhold, kan du vælge at høre mere om deltagelsesmulighederne som "privatperson", "forening" eller "arbejdsplads".
Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Formuler og afgiv jeres klimaløfte
Afgiv jeres løfteKlimaløftet er jeres arbejdsplads' eller nabofællesskabs mulighed for sammen at forpligte jer på klimahandling for det følgende år. I klimaløftet finder I frem til den eller de klimahandlinger, der passer til jeres fællesskab, som har reel klimaeffekt, og som I er motiverede for at handle på.
Klimaløftet er et løfte, som I giver til hinanden på jeres arbejdsplads eller i jeres nabofællesskab.
Her på siden kan I - året rundt og uafhængigt af Klimahandledagen - afgive jeres klimaløfte(r) og følge med i de løfter, som andre arbejdspladser og lokale fællesskaber afgiver. På den måde kan vi inspirere hinanden til klimahandling over hele landet.
Se flere eksempler på klimaløfter her
Eksempler på klimaløfter
Der findes mange måder, I som arbejdsplads eller nabofællesskab kan formuleres jeres klimaløfte.
Herunder kan i se eksempler på klimaløfter, der kan inspirere jeres.

Mere grøn mad i vores nabofællesskab
Vi vil i vores nabofællesskab spise mere grønt for at reducere vores klimaaftryk forbundet med vores mad. Det vil vi gøre ved at mødes til en månedlig grøn fællesspisning, hvor vi inspirerer hinanden til mere vegetarisk madlavning.

Et tredelt klimaløfte i en afdeling i Københavns Kommune
1: Etablering af en Klimaarbejdsgruppe, der skal arbejde videre med konkrete tiltag på arbejdspladsen det næste år
2: Planlægning af klimaworkshops for hvert arbejdsområde med fokus på at arbejde med klima i kerneopgaverne
3: At udfordre hinanden til en ny klimahverdagshandling på månedlig basis.

Plan for mindre forbrug af ting
Vi vil i vores nabofællesskab købe færre nye ting, for at reducere vores klimaaftryk forbundet med varerne vi køber. Det vil vi gøre ved at oprette en byttebiks med bl.a. værktøj, bøger og tøj.

Reduktion af engangsprodukter - Randers Regionshospital
Vi vil på Akutafdelingen reducere i vores forbrug (fx hvor vi ser et varespild eller kan skifte fra engangs- til flergangsløsning), fordi 84% af Region Midtjyllands samlede CO2-udledning stammer fra indkøb af varer og tjenesteydelser. En afstemning på Akutafdelingen viste, at der er flertal for, at vi starter med at skifte fra engangskopper og paptallerkner til flergangsprodukter.

Grøn indkøbspolitik på vores arbejdsplads
Vi vil på vores arbejdsplads øge antallet af grønne leverandører, for at reducere vores klimaaftryk forbundet med varerne vi køber. Det vil vi gøre ved at formulere en grøn indkøbspolitik med retningslinjer for valg af nye leverandører.
Ofte stillede spørgsmål
Klimaet forandrer sig, kritisk. Derfor er der brug for, at vi forandrer os for klimaet. Og det nytter og skaber håb, når vi er mange, der handler sammen.
Derfor inviteres alle i Danmark til at handle i fællesskab, for det har klimaet brug for. Klimahandledagen er en mulighed for at samles i de fællesskaber, vi alle er en del af til hverdag med vores naboer og kolleger, og sammen finde ud af, hvad vores fællesskab kan gøre for klimaet.
Vi handler sammen, fordi ingen kan redde klimaet alene. Kun med aktiv deltagelse fra både befolkning, arbejdspladser og politikere når vi de afgørende klimamål i 2030.
Klimahandledagen er en årlig anledning for virksomheder, foreninger og naboer til at forpligte sig til handlinger, der reducerer udledning af drivhusgasser i de fællesskaber, hvor vi arbejder, bor og er aktive, og hvor vi lokalt og sammen med ligesindede kan gøre en konkret forskel.
Den 25. april 2024 samles arbejdspladser og lokale fællesskaber over hele Danmark og sammen afgiver eller fejrer klimaløfter, der forpligter fællesskabet på klimahandling for det følgende år.
Hvad I laver, og hvordan I samles på Klimahandledagen på jeres arbejdsplads eller i jeres lokale fællesskab, bestemmer I helt selv.
Måske I mødes en enkelt time til et oplæg, samles en hel dag med flere aktiviteter eller mødes sidst på dagen til en grøn middag.
Et klimaløfte er et løfte, som I afgiver og forpligter hinanden på på jeres arbejdsplads eller lokale fællesskab. Klimaløftet indeholder den klimahandling, som I som arbejdsplads eller fællesskab sammen er kommet frem til, se eksempler på Klimaløfter her.
Klimahandledagen er en årlig begivenhed. I 2024 afholdes Klimahandledagen d. 25. april. Den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023. Hvert år fremover vil dagen falde i uge 17.
Klimahandledagen er arrangeret af den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark med den grønne tænketank CONCITO som videnspartner.
Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation. Projektet støtter en række sammenhængende klimainitiativer inden for hhv. viden & kommunikation, folkeligt engagement og uddannelse. Læs mere om 70i30 her.
Foreningen Grønne Nabofællesskaber, der samler danskere i lokale grønne nabofællesskaber over hele Danmark, er medarrangør af Klimahandledagen. Se mere om Grønne Nabofællesskaber her.
Klimahandledagen er for alle fællesskaber, der har lyst til at forpligte sig på fælles klimahandling.
Du kan være med i Klimahandledagen med din arbejdsplads eller med et lokal fællesskab. Det kan være dine naboer på vejen, en grøn gruppe i kommunen eller noget helt tredje.
Man kan ikke deltage i Klimahandledagen uden et fællesskab - enten som arbejdsplads eller et andet lokal fællesskab, og mangler du sådan et, så hjælper vi dig gerne. Se fx alle Grønne Nabofællesskaber her og find et tæt på dig.
Hvad I samles om på Klimahandledagen i jeres fællesskab er helt op til jer. Det vigtigste er, at I mødes om klimahandling. Vi hjælper med guides og materialer til bl.a. grønne fællesmiddage, havevandringer og klimavenlige kantiner.