Luk

Tilmeld jeres fællesskab Klimahandledagen og få tilsendt materialer og indhold, der klæder jer på til at deltage
d. 27. april 2023

Det er gratis og uforpligtende at tilmelde sig.
Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.

Natur

Vores haver er forbundet med store følelser. Haven kan føles som en forlængelse af vores hjem og dermed en forlængelse af os. Mange føler, at haven viser hvem vi er og der er tradition for, at den skal være velpasset, struktureret og ikke rodet til med nedfaldne blade, vildtvoksende ukrudt eller overfyldte bede. Men haven er også der, hvor vi som haveejere har mulighed for at give plads tilbage til naturen, ved at give slip på kontrollen, og på gamle vaner.

Vi tror på, at vi kan inspirere hinanden til nye løsninger i haverne, og skabe en ny fortælling om, hvordan en velpasset have ser ud.

Hvis alle gik all-in og lærte at håndtere fx grene og kvas i egen have, kunne vi ifølge mine beregninger lagre godt 600.000 ton CO2 om året

Per Gundersen, Professor i skovøkologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Hvorfor skal du være med?

Du skal tilmelde dig som vært for en havevandring, hvis du har lyst til at åbne din have for andre, der gerne vil have inspiration til at dyrke deres have på en måde, der tillader plads til at beholde have-afklippet. Måske har du bygget en særlig fin kompostløsning, måske har du lavet et kvashegn som adskillelse, måske genanvender du alle store og små sten til at lave et stenbed ved havedammen. Alle løsningerne, der måske virker banale for dig, kan være en åbenbaring for andre.

Når du tilmelder dig som vært for en havevandring, hjælper vi dig med en “opskrift” for, hvordan have-vandringen kan se ud, så du ikke står alene. Vi lytter også gerne til dine erfaringer, hvis du har holdt åben have før.

Hvordan forløber havevandringen?

  • Du inviterer gæsterne til din havevandring. Det kan være naboer, kolleger eller venner.
  • Vi sender dig materialer, der guider dig til en god havevandring, hvor I også lærer hinanden bedre at kende
  • Forvent at en havevandring tager omkring to timer.
Du er altid velkommen til at kontakte chefkonsulent Jane for mere info:
Tilmeld dig som vært

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal vi have en national Klimahandledag?
Åben knap

Det korte svar er, for at give alle danskere en anledning til at handle for klimaet. Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de kan gøre. Og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl: Ifølge CONCITO skal vi have halveret udledninger, som kommer fra vores eget forbrug af ting, som fx mad, tøj og energi inden 2030.

Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2024 - som forbrugere, kollegaer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv.

Den grønne omstilling handler om vores allesammens hverdag. Klimahandledagen er en anledning til, at vi selv er med til at ændre den i en grønnere retning, sammen med de mennesker vores hverdag i forvejen består af. Hvordan ser et grønt villakvarter ud? Hvordan holder man den bedste konfirmationsfest, som ovenikøbet også er klimavenlig? Kan vi gøre vores strikkeklub klimaneutral? Du kan læse mere her

Hvad nytter det?
Åben knap

Vaner smitter. Vi mennesker bliver inspireret af hinanden. Noget kan komme på mode, så alle snakker om en ny måde at gøre tingene på. Derfor nytter handlinger i fællesskab også. Hvis vi går sammen med dem, som vores hverdag i forvejen er fuld af, og beslutter os for sammen at gøre noget – starte en repair cafe op på det lokale bibliotek eller holde hinanden op på, at vi det næste halve år altid vil forsøge at reparere eller bytte det vi har, og ikke købe noget nyt - så skubber det også til hele samfundets opfattelser af, hvad der er godt og skidt. Vi skaber nye vaner, sammen.

Når vi gør det, så snakker vi også om en ny måde at indrette vores fælles hverdag på - hvor man f.eks. forsøger at hjælpe hinanden med bukserne som revnede eller brødristeren, som stoppede med at fungere. Dermed bliver din klimahandling til en fælles handling, og med den kan I sammen være med til at skubbe os alle sammen mod en mere bæredygtig hverdag.

Kontant målt med udledninger skal vi have halveret udledningerne som kommer fra vores forbrug inden 2030. Og det kræver at alle danskere – fra landspolitikerne til batmintonklubben, fra skolebestyrelsen til strikkeklubben – starter en samtale om, hvordan den bæredygtige hverdag skal se ud i fremtiden.

Hvor ofte afholdes Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er en årlig begivenhed.  I 2024 afholdes Klimahandledagen d. 25. april. Den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023, og det er planen at vi hvert år markerer dagen om torsdagen i uge 17.

Hvem står bag Klimahandledagen?
Åben knap

Grønne Nabofællesskaber har taget initiativ til Klimahandledagen, men dagen er for alle danskere, som vil gå sammen og gøre noget for klimaet. Grønne Nabofællesskaber er et fællesskab, som hele året hjælper danskere med at finde hinanden og sammen gøre deres hverdag mere klimavenlig.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver dages måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation, og har CONCITO som videnspartner.

Kan jeg være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og vi har brug for dig.  

3 trin til at komme i gang:

1. Start med at invitere dine kollegaer, havenørderne i grundejerforeningen eller dem, som du gerne vil gøre noget sammen med for klimaet til en snak.

2. Over video-kald eller din vens spisebord tager I snakken om, hvad I har lyst til at lave sammen. Hvad er jeres interesser? Hvad er I gode til, hver især? Og hvad har klimaet brug for, hvis I skal gøre noget som rykker i det store billede. Se mere under Inspiration for ideer til, hvad I kunne gå sammen og gøre.

3. Sæt jer et mål. Måske I vil være vegetar før kl. 18 i en uge og se, hvordan det går? Eller udfordre hinanden til ikke at købe nyt i en uge? Måske I vil forsøge at lave grundejerforeningens fællesareal til en grøn oase, og bruge Klimahandledagen som anledning til at få alle naboerne engageret i at plante træer og hjemmehørende planter? Uanset hvad I ender på, så husk, at det skal være sjovt!

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så involverer vi dig i arbejdet med at få folk engageret og deler tips og værktøjer til, hvordan du selv kan komme i gang.

Kan vores organisation eller forening være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og dermed også jeres.

Alle landets organisationer og foreninger kan bruge dagen som en anledning til at inddrage medlemmer og kollegaer i den klimahandling, som giver mening for jer. Måske I allerede har i strategien, at I skal videre med jeres klimaplaner? Måske I har et event på tegnebrættet, men ingen dato? Brug Klimahandledagen som en anledning til at engagere folk i jeres fællesskab på et tidspunkt, hvor en større kreds af interessenter går sammen om at skabe opmærksomhed på klimaet, og det vi kan i fællesskab.

Klimahandledagen tilbyder samtidig også en værktøjskasse for alle, som skal mobilisere og engagere andre i klimahandlinger. Står jeres organisation eller forening overfor forandringer i forbindelse med implementeringen af klimaplaner, så er Klimahandledagen en mulighed for jer til at få engageret egne ildsjæle og gøre brug af værktøjerne til at komme i gang.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver deres måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Skriv til marina@gnf.green hvis I vil høre mere.