Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Bliv vært for en Grøn Fællesmiddag i uge 17

Hvis du tilmelder dig inden 20. april, modtager du vores samtalespil med posten. Alle tilmeldinger herefter modtager spillet på mail, og kan selv printe.

Navn og email

Adresse (så vi kan sende dig materialer)

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Du modtager guides og inspiration om klimahandling på arbejdspladsen, samt generelle opdateringer om Klimahandledagen.

Ind imellem vil du modtage spørgsmål fra os om din arbejdsplads og jeres aktiviteter.

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Luk

Vær med i 2024

I 2023 var vi 10.000, der deltog i Klimahandledagen. I 2024 drømmer vi om at samle 50.000, så vi kan sende et klart budskab til politikerne om, at vi danskere er klar til den grønne dagsorden.

Vil du holde dig opdateret på, hvordan du kan være med i 2024? Så skriv dig op her.

For at give dig relevant indhold, kan du vælge at tilmelde dig som "privatperson", "forening" eller "arbejdsplads".

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Bliv vært for en havevandring i uge 17

Hvis du tilmelder dig inden 20. april, modtager du vores samtalespil med posten.
Alle tilmeldinger herefter modtager spillet på mail, og kan selv printe.

Navn og email

Adresse (så vi kan sende dig materialer)

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023Luk

Du kan sammen med dit nabofællesskab eller din arbejdsplads deltage i Klimahandledagen på flere måder.

Vælg den aktivitet, der passer bedst til jer og tilmeld jer. Vi klæder jer på med guides, inspiration og materialer til jeres aktivitet.

Bliv vært for en Grøn Fællesmiddag
Bliv vært for en havevandring
Tilmeld din arbejdsplads
Luk

Tilmeld jeres fællesskab Klimahandledagen og få tilsendt materialer og indhold, der klæder jer på til at deltage
d. 27. april 2023

Det er gratis og uforpligtende at tilmelde sig.
Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.

Natur og have

Vores haver er forbundet med store følelser. Haven kan føles som en forlængelse af vores hjem og dermed en forlængelse af os. Mange føler, at haven viser hvem vi er og der er tradition for, at den skal være velpasset, struktureret og ikke rodet til med nedfaldne blade, vildtvoksende ukrudt eller overfyldte bede. Men haven er også der, hvor vi som haveejere har mulighed for at give plads tilbage til naturen, ved at give slip på kontrollen, og på gamle vaner.

Vi tror på, at vi kan inspirere hinanden til nye løsninger i haverne, og skabe en ny fortælling om, hvordan en velpasset have ser ud.

Derfor giver det mening
Træer er en af de mest effektive metoder til at suge CO2 ud af atmosfæren. Alle træer gør en forskel, og jo flere jo bedre. Derfor er skovplantning en vigtig klimahandling, og selv den mindste skov tæller.

På samme måde har kvaset i haven en stor effekt på CO2-udledningen. Den måde, mange holder have på i dag, er hverken god for biodiversiteten eller klimaet. Når havens blade, kviste og ukrudt køres væk eller brændes, frigives der unødig CO2. Ved at droppe begrebet "haveaffald" og i stedet lave hegn eller bunker af kvas, sparer I både turen til genbrugspladsen, hjælper dyr og insekter og lagrer CO2. 1 m3 kvas binder nemlig 400 kg CO2.

Derudover giver kvashegnet levesteder til insekter, plads til reder for fugle og er en langt mere miljøvenlig form for hegn end trykimprægneret træ.

Hvis alle gik all-in og lærte at håndtere fx grene og kvas i egen have, kunne vi ifølge mine beregninger lagre godt 600.000 ton CO2 om året

Per Gundersen, Professor i skovøkologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Ifølge professor fra Københavns Universitet, Per Gundersen, har han dermed reduceret sin haves CO2 aftryk med 6 tons simpelthen ved ikke at fjerne blade, kviste og andet plantemateriale fra matriklen Læs mere her

Inspiration til handlinger

Kvashegn
Hvorfor bruge brændstof på at køre dit haveafklip væk, når du kan bygge et kvashegn af det og dermed både danne hjem for naturens små dyr og oplagre CO2?  

Gå sammen med dine naboer, dit bibliotek, din grundejerforening eller andet og brug Klimahandledagen til at lave et flot kvashegn sammen. Har du en have, hvor du gerne vil have kvashegnet, kan du bruge dit nabolags Grønne Nabofællesskabs Facebook-gruppe til at invitere folk til at komme forbi med deres kvas.

Har du kvas, men mangler et sted til det, kan du kontakte din grundejerforening, dit lokale bibliotek, din kirke, skole, kolonihaveforening eller andet. Med et kvas-samskudsgilde kan I bygge et stort, flot kvashegn sammen på et fællesareal.

Kvashegnsguide
Guide fra Danmarks Naturfredningsforening
Episode fra DR's "Vilde Haver" 

Havevandring
Hvis du har en have, som allerede har et kvashegn, er en vild have eller på anden måde har initiativer, der gør haven mere klimavenlig eller øger biodiversiteten, så inviter folk ind og fortæl om dine projekter.

Det kan være en god måde at starte samtalen om, hvordan vi bruger vores haver og hvor folk kan lade sig inspirere af hinandens kreative idéer. Der er også gode muligheder for handling i fællesskab, enten ved at udveksle kvas til at bygge kvashegn, planlægge fælles arbejdsdage, bytte frø fra haven eller at dele værktøj i stedet for at købe sit eget.

Eksempler på tidligere handlinger

Havevandringer: Til Klimahandledag i 2023 åbnede danskere i hele landet deres haver op, for at danne rammen for en samtale om, hvordan vi som haveejere har muligheden for at give plads tilbage til naturen, ved at slippe lidt af kontrollen: hvordan ser en vild have ud, hvordan laver man et kvashegn, hvorfor giver det mening at undgå, at køre på genbrugspladsen med haveaffald? Havevandringerne skabte nye bekendtskaber og inspirerede til handlinger og nye vaner i lokale fællesskaber.

Kvashegn: I frugthaven i Nørre Snede står der tre smukt bugtede kvashegn. De binder C02, skaber levesteder for insekter, fugle og smådyr samt hyggekroge til mennesker. Pælene blev banket ned af kommunen, kirken lagde jord til og det grønne nabofælleskab koordinerede. En strålende aprildag 2021 kom de så kørende med trailere og trillebøre, grensakse og godt humør og byens første kvashegn tog form.

Du er altid velkommen til at kontakte Lotus for mere info:

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal vi have en national Klimahandledag?
Åben knap

Det korte svar er, for at give alle danskere en anledning til at handle for klimaet. Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de kan gøre. Og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl: Ifølge CONCITO skal vi have halveret udledninger, som kommer fra vores eget forbrug af ting, som fx mad, tøj og energi inden 2030.

Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2024 - som forbrugere, kollegaer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv.

Den grønne omstilling handler om vores allesammens hverdag. Klimahandledagen er en anledning til, at vi selv er med til at ændre den i en grønnere retning, sammen med de mennesker vores hverdag i forvejen består af. Hvordan ser et grønt villakvarter ud? Hvordan holder man den bedste konfirmationsfest, som ovenikøbet også er klimavenlig? Kan vi gøre vores strikkeklub klimaneutral? Du kan læse mere her

Hvad nytter det?
Åben knap

Vaner smitter. Vi mennesker bliver inspireret af hinanden. Noget kan komme på mode, så alle snakker om en ny måde at gøre tingene på. Derfor nytter handlinger i fællesskab også. Hvis vi går sammen med dem, som vores hverdag i forvejen er fuld af, og beslutter os for sammen at gøre noget – starte en repair cafe op på det lokale bibliotek eller holde hinanden op på, at vi det næste halve år altid vil forsøge at reparere eller bytte det vi har, og ikke købe noget nyt - så skubber det også til hele samfundets opfattelser af, hvad der er godt og skidt. Vi skaber nye vaner, sammen.

Når vi gør det, så snakker vi også om en ny måde at indrette vores fælles hverdag på - hvor man f.eks. forsøger at hjælpe hinanden med bukserne som revnede eller brødristeren, som stoppede med at fungere. Dermed bliver din klimahandling til en fælles handling, og med den kan I sammen være med til at skubbe os alle sammen mod en mere bæredygtig hverdag.

Kontant målt med udledninger skal vi have halveret udledningerne som kommer fra vores forbrug inden 2030. Og det kræver at alle danskere – fra landspolitikerne til batmintonklubben, fra skolebestyrelsen til strikkeklubben – starter en samtale om, hvordan den bæredygtige hverdag skal se ud i fremtiden.

Hvor ofte afholdes Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er en årlig begivenhed.  I 2024 afholdes Klimahandledagen d. 25. april. Den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023, og det er planen at vi hvert år markerer dagen om torsdagen i uge 17.

Hvem står bag Klimahandledagen?
Åben knap

Grønne Nabofællesskaber har taget initiativ til Klimahandledagen, men dagen er for alle danskere, som vil gå sammen og gøre noget for klimaet. Grønne Nabofællesskaber er et fællesskab, som hele året hjælper danskere med at finde hinanden og sammen gøre deres hverdag mere klimavenlig.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver dages måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation, og har CONCITO som videnspartner.

Kan jeg være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og vi har brug for dig.  

3 trin til at komme i gang:

1. Start med at invitere dine kollegaer, havenørderne i grundejerforeningen eller dem, som du gerne vil gøre noget sammen med for klimaet til en snak.

2. Over video-kald eller din vens spisebord tager I snakken om, hvad I har lyst til at lave sammen. Hvad er jeres interesser? Hvad er I gode til, hver især? Og hvad har klimaet brug for, hvis I skal gøre noget som rykker i det store billede. Se mere under Inspiration for ideer til, hvad I kunne gå sammen og gøre.

3. Sæt jer et mål. Måske I vil være vegetar før kl. 18 i en uge og se, hvordan det går? Eller udfordre hinanden til ikke at købe nyt i en uge? Måske I vil forsøge at lave grundejerforeningens fællesareal til en grøn oase, og bruge Klimahandledagen som anledning til at få alle naboerne engageret i at plante træer og hjemmehørende planter? Uanset hvad I ender på, så husk, at det skal være sjovt!

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så involverer vi dig i arbejdet med at få folk engageret og deler tips og værktøjer til, hvordan du selv kan komme i gang.

Kan vores organisation eller forening være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og dermed også jeres.

Alle landets organisationer og foreninger kan bruge dagen som en anledning til at inddrage medlemmer og kollegaer i den klimahandling, som giver mening for jer. Måske I allerede har i strategien, at I skal videre med jeres klimaplaner? Måske I har et event på tegnebrættet, men ingen dato? Brug Klimahandledagen som en anledning til at engagere folk i jeres fællesskab på et tidspunkt, hvor en større kreds af interessenter går sammen om at skabe opmærksomhed på klimaet, og det vi kan i fællesskab.

Klimahandledagen tilbyder samtidig også en værktøjskasse for alle, som skal mobilisere og engagere andre i klimahandlinger. Står jeres organisation eller forening overfor forandringer i forbindelse med implementeringen af klimaplaner, så er Klimahandledagen en mulighed for jer til at få engageret egne ildsjæle og gøre brug af værktøjerne til at komme i gang.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver deres måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Skriv til marina@gnf.green hvis I vil høre mere.