Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Bliv vært for en Grøn Fællesmiddag i uge 17

Hvis du tilmelder dig inden 20. april, modtager du vores samtalespil med posten. Alle tilmeldinger herefter modtager spillet på mail, og kan selv printe.

Navn og email

Adresse (så vi kan sende dig materialer)

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Du modtager guides og inspiration om klimahandling på arbejdspladsen, samt generelle opdateringer om Klimahandledagen.

Ind imellem vil du modtage spørgsmål fra os om din arbejdsplads og jeres aktiviteter.

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Luk

Vær med i 2024

I 2023 var vi 10.000, der deltog i Klimahandledagen. I 2024 drømmer vi om at samle 50.000, så vi kan sende et klart budskab til politikerne om, at vi danskere er klar til den grønne dagsorden.

Vil du holde dig opdateret på, hvordan du kan være med i 2024? Så skriv dig op her.

For at give dig relevant indhold, kan du vælge at tilmelde dig som "privatperson", "forening" eller "arbejdsplads".

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Bliv vært for en havevandring i uge 17

Hvis du tilmelder dig inden 20. april, modtager du vores samtalespil med posten.
Alle tilmeldinger herefter modtager spillet på mail, og kan selv printe.

Navn og email

Adresse (så vi kan sende dig materialer)

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023Luk

Du kan sammen med dit nabofællesskab eller din arbejdsplads deltage i Klimahandledagen på flere måder.

Vælg den aktivitet, der passer bedst til jer og tilmeld jer. Vi klæder jer på med guides, inspiration og materialer til jeres aktivitet.

Bliv vært for en Grøn Fællesmiddag
Bliv vært for en havevandring
Tilmeld din arbejdsplads
Luk

Tilmeld jeres fællesskab Klimahandledagen og få tilsendt materialer og indhold, der klæder jer på til at deltage
d. 27. april 2023

Det er gratis og uforpligtende at tilmelde sig.
Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.

Forbrug af tøj og ting

Vores forbrug af ting og tøj hænger tæt sammen med de fællesskaber vi er en del af til hverdag, hvor vi hele tiden spejler og inspirerer hinanden – hvad er forbundet med det gode liv? Lærer vi hinanden, at det er fyldt med nye ting, eller med genbrugsfund, eller med glæden ved at kunne reparere, når noget er gået i stykker?

At ændre på fælles værdier om, hvordan det gode liv ser ud, er ikke noget man lige gør alene, eller på en enkelt dag. Klimahandledagen er en anledning til at mødes med gode venner, naboer eller på arbejdspladsen, og starte en samtale om det, og finde ud af, hvad man kan gøre sammen.  

Derfor giver det mening
Produktionen af alle ting har et CO2-aftryk. Jo mindre nyt vi køber - i staten, på arbejdspladsen eller i fodboldklubben, jo mindre CO2 udleder vi.

Danskernes forbrug af ting og tøj løber op, når vi ser på hele samfundets forbrug. Så længe vi beholder ideen om, at nye ting er bedre end gamle – at gaver til hinanden skal være nye for at være gode, at en ny virksomhed også betyder nye møbler kommer udledningerne til at være høje.

At rykke på vores alle sammens klimaaftryk, handler derfor om en grundlæggende indstilling vi skal have rokket ved i fællesskab.

KRAM KLÆDESKABET

Brug Klimahandledagen til at samle en gruppe venner, dem fra sportsklubben, strikkeklubben eller naboerne på vejen om at udfordre hinanden på, hvordan vi forbruger tøj.

Vil I forpligte hinanden på kun at købe genbrugstøj i 2024 eller helt at holde købestop? Eller vil I mødes og hjælpe hinanden med at reparere jeres yndlingstøj, sy noget fra gemmerne om eller holde en byttedag? Der er mange måder at få mere ud af vores klædeskab, og Klimahandledagen er en oplagt anledning til at finde netop Jeres!

Find masser af inspiration til udfordringen i Facebook-gruppen Minimalisme og Købestop:

Minimalisme og købestop

Inspiration til handlinger

Affaldsindsamling
Brug Klimahandledagen til at samle en flok til en affaldsindsamling i dit lokalområde: dine naboer, din familie, andelsforeningen, dine kollegaer eller fodboldklubben.

Du kan selv arrangere det eller registrere dig hos Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling, og få tilsendt de materialer der skal bruges her:

Affaldsindsamlingen

Lær at reparere
Har du noget der er gået i stykker? Din varmeste trøje, dit vækkeur, din ynglingskop? Måske har du selv færdigederne, og kan invitere andre til en reparations-aften og en samtale om, hvordan vi forlænger levetiden på vores ting.

Du kan også opsøge din lokale Repaircafé og få hjælp der –  eller bruge anledningen til at finde ud af, hvordan du selv kan være med til at starte en repair cafe i dit lokalområde!

Eksempler på tidligere handlinger

Fokus på forbrug af tøj og ting er nyt på Klimahandledagen i år - men det er en gammel kending i klimakampen, og vi ved at handlinger forbundet med mindre forbrug, genbrug, reparation og affaldsforebyggelse optager rigtig mange danskere, og derfor kan danne ramme for samles i lokale fællesskaber og gøre noget sammen.

Du er altid velkommen til at kontakte Signe for mere info:

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal vi have en national Klimahandledag?
Åben knap

Det korte svar er, for at give alle danskere en anledning til at handle for klimaet. Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de kan gøre. Og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl: Ifølge CONCITO skal vi have halveret udledninger, som kommer fra vores eget forbrug af ting, som fx mad, tøj og energi inden 2030.

Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2024 - som forbrugere, kollegaer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv.

Den grønne omstilling handler om vores allesammens hverdag. Klimahandledagen er en anledning til, at vi selv er med til at ændre den i en grønnere retning, sammen med de mennesker vores hverdag i forvejen består af. Hvordan ser et grønt villakvarter ud? Hvordan holder man den bedste konfirmationsfest, som ovenikøbet også er klimavenlig? Kan vi gøre vores strikkeklub klimaneutral? Du kan læse mere her

Hvad nytter det?
Åben knap

Vaner smitter. Vi mennesker bliver inspireret af hinanden. Noget kan komme på mode, så alle snakker om en ny måde at gøre tingene på. Derfor nytter handlinger i fællesskab også. Hvis vi går sammen med dem, som vores hverdag i forvejen er fuld af, og beslutter os for sammen at gøre noget – starte en repair cafe op på det lokale bibliotek eller holde hinanden op på, at vi det næste halve år altid vil forsøge at reparere eller bytte det vi har, og ikke købe noget nyt - så skubber det også til hele samfundets opfattelser af, hvad der er godt og skidt. Vi skaber nye vaner, sammen.

Når vi gør det, så snakker vi også om en ny måde at indrette vores fælles hverdag på - hvor man f.eks. forsøger at hjælpe hinanden med bukserne som revnede eller brødristeren, som stoppede med at fungere. Dermed bliver din klimahandling til en fælles handling, og med den kan I sammen være med til at skubbe os alle sammen mod en mere bæredygtig hverdag.

Kontant målt med udledninger skal vi have halveret udledningerne som kommer fra vores forbrug inden 2030. Og det kræver at alle danskere – fra landspolitikerne til batmintonklubben, fra skolebestyrelsen til strikkeklubben – starter en samtale om, hvordan den bæredygtige hverdag skal se ud i fremtiden.

Hvor ofte afholdes Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er en årlig begivenhed.  I 2024 afholdes Klimahandledagen d. 25. april. Den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023, og det er planen at vi hvert år markerer dagen om torsdagen i uge 17.

Hvem står bag Klimahandledagen?
Åben knap

Grønne Nabofællesskaber har taget initiativ til Klimahandledagen, men dagen er for alle danskere, som vil gå sammen og gøre noget for klimaet. Grønne Nabofællesskaber er et fællesskab, som hele året hjælper danskere med at finde hinanden og sammen gøre deres hverdag mere klimavenlig.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver dages måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation, og har CONCITO som videnspartner.

Kan jeg være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og vi har brug for dig.  

3 trin til at komme i gang:

1. Start med at invitere dine kollegaer, havenørderne i grundejerforeningen eller dem, som du gerne vil gøre noget sammen med for klimaet til en snak.

2. Over video-kald eller din vens spisebord tager I snakken om, hvad I har lyst til at lave sammen. Hvad er jeres interesser? Hvad er I gode til, hver især? Og hvad har klimaet brug for, hvis I skal gøre noget som rykker i det store billede. Se mere under Inspiration for ideer til, hvad I kunne gå sammen og gøre.

3. Sæt jer et mål. Måske I vil være vegetar før kl. 18 i en uge og se, hvordan det går? Eller udfordre hinanden til ikke at købe nyt i en uge? Måske I vil forsøge at lave grundejerforeningens fællesareal til en grøn oase, og bruge Klimahandledagen som anledning til at få alle naboerne engageret i at plante træer og hjemmehørende planter? Uanset hvad I ender på, så husk, at det skal være sjovt!

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så involverer vi dig i arbejdet med at få folk engageret og deler tips og værktøjer til, hvordan du selv kan komme i gang.

Kan vores organisation eller forening være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og dermed også jeres.

Alle landets organisationer og foreninger kan bruge dagen som en anledning til at inddrage medlemmer og kollegaer i den klimahandling, som giver mening for jer. Måske I allerede har i strategien, at I skal videre med jeres klimaplaner? Måske I har et event på tegnebrættet, men ingen dato? Brug Klimahandledagen som en anledning til at engagere folk i jeres fællesskab på et tidspunkt, hvor en større kreds af interessenter går sammen om at skabe opmærksomhed på klimaet, og det vi kan i fællesskab.

Klimahandledagen tilbyder samtidig også en værktøjskasse for alle, som skal mobilisere og engagere andre i klimahandlinger. Står jeres organisation eller forening overfor forandringer i forbindelse med implementeringen af klimaplaner, så er Klimahandledagen en mulighed for jer til at få engageret egne ildsjæle og gøre brug af værktøjerne til at komme i gang.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver deres måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Skriv til marina@gnf.green hvis I vil høre mere.

Kan vores virksomhed være med?
Åben knap

Ja, alle landets virksomheder kan bruge dagen som en anledning til at inddrage medlemmer og kollegaer i den klimahandling, som giver mening for jer.  Måske I skal til at implementere flere tiltag fra jeres klimaplaner? Måske I er klar til at se på, hvad I ellers kan gøre sammen med kollegaerne for at nedbringe jeres udledninger? Klimahandledagen er en anledningen.

Det er samtidig også en mulighed for jer til vise, hvor langt I er med realiseringen af jeres klimaplaner, på dagen hvor danskere landet over går sammen med deres venner, kollegaer eller naboer for at starte de nødvendige samtaler om, hvordan vi gerne vil indrette vores hverdag på en mere bæredygtig måde.  

Klimahandledagen tilbyder samtidig en værktøjskasse for alle, som skal mobilisere og engagere andre i klimahandlinger. Står jeres virksomhed overfor forandringer i forbindelse med implementeringen af klimaplaner, er Klimahandledagen også en mulighed for jer til at få engageret egne ildsjæle, og sikre engagement og ejerskab til jeres grønne omstilling.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver deres måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Skriv til marina@gnf.green hvis I vil høre mere.