Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Bliv vært for en Grøn Fællesmiddag i uge 17

Hvis du tilmelder dig inden 20. april, modtager du vores samtalespil med posten. Alle tilmeldinger herefter modtager spillet på mail, og kan selv printe.

Navn og email

Adresse (så vi kan sende dig materialer)

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Du modtager guides og inspiration om klimahandling på arbejdspladsen, samt generelle opdateringer om Klimahandledagen.

Ind imellem vil du modtage spørgsmål fra os om din arbejdsplads og jeres aktiviteter.

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023
Luk

Bliv vært for en havevandring i uge 17

Hvis du tilmelder dig inden 20. april, modtager du vores samtalespil med posten.
Alle tilmeldinger herefter modtager spillet på mail, og kan selv printe.

Navn og email

Adresse (så vi kan sende dig materialer)

Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.
Klimahandledag den 27. April 2023Luk

Du kan sammen med dit nabofællesskab eller din arbejdsplads deltage i Klimahandledagen på flere måder.

Vælg den aktivitet, der passer bedst til jer og tilmeld jer. Vi klæder jer på med guides, inspiration og materialer til jeres aktivitet.

Bliv vært for en Grøn Fællesmiddag
Bliv vært for en havevandring
Tilmeld din arbejdsplads
Luk

Tilmeld jeres fællesskab Klimahandledagen og få tilsendt materialer og indhold, der klæder jer på til at deltage
d. 27. april 2023

Det er gratis og uforpligtende at tilmelde sig.
Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.

Bliv vært for en havevandring i uge 17

Tilmeld dig som vært

Vores haver kan være forbundet med store følelser. Haven kan føles som en forlængelse af vores hjem og dermed en slags forlængelse af os. Mange føler, at haven viser, hvem vi er, og der er tradition for, at haven skal være velpasset, struktureret og ikke rodet til af nedfaldne blade, vildtvoksende ukrudt eller overfyldte bede.

Men haven er også der, hvor vi som haveejere har mulighed for at give lidt plads tilbage til naturen ved at give lidt slip på kontrollen. Ny forskning viser, at ved at lade det, vi tidligere kaldte “haveaffald”, blive på egen matrikel, sparer vi store mængder CO2 fra at blive frigivet til atmosfæren. Men det kan være svært at gå forrest og droppe turen til genbrugspladsen.

Vi tror på, at ved at arrangere lokale havevandringer, hvor det bliver muligt for haveejerne at se flotte løsninger til, hvordan man kan beholde have-afklippet på egen matrikel, uden at det ligner et forladt vildnis, så kan vi skabe en ny fortælling om, hvordan en velpasset have ser ud.

Hvis alle gik all-in og lærte at håndtere fx grene og kvas i egen have, kunne vi ifølge mine beregninger lagre godt 600.000 ton CO2 om året

Per Gundersen, Professor i skovøkologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Hvorfor skal du være med?

Du skal tilmelde dig som vært for en havevandring, hvis du har lyst til at åbne din have for andre, der gerne vil have inspiration til at dyrke deres have på en måde, der tillader plads til at beholde have-afklippet. Måske har du bygget en særlig fin kompostløsning, måske har du lavet et kvashegn som adskillelse, måske genanvender du alle store og små sten til at lave et stenbed ved havedammen. Alle løsningerne, der måske virker banale for dig, kan være en åbenbaring for andre.

Når du tilmelder dig som vært for en havevandring, hjælper vi dig med en “opskrift” for, hvordan have-vandringen kan se ud, så du ikke står alene. Vi lytter også gerne til dine erfaringer, hvis du har holdt åben have før.

Hvordan forløber havevandringen?

  • Du inviterer gæsterne til din havevandring. Det kan være naboer, kolleger eller venner.
  • Vi sender dig materialer, der guider dig til en god havevandring, hvor I også lærer hinanden bedre at kende
  • Forvent at en havevandring tager omkring to timer.
Du er altid velkommen til at kontakte chefkonsulent Jane for mere info:
Tilmeld dig som vært

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal vi have en national Klimahandledag?
Åben knap

Klimaet forandrer sig, kritisk. Derfor er der brug for, at vi forandrer os for klimaet. Og det nytter og skaber håb, når vi er mange, der handler sammen. Derfor inviteres alle i Danmark til at handle i fællesskab, for det har klimaet brug for. Klimahandledagen er en mulighed for at samles i de fællesskaber, vi alle er en del af til hverdag med vores naboer og kolleger, og sammen finde ud af, hvad vores fællesskab kan gøre for klimaet. Vi handler sammen, fordi ingen kan redde klimaet alene.Kun med aktiv deltagelse fra både befolkning, arbejdspladser og politikere når vi de afgørende klimamål i 2030.

Hvad er en Klimahandledag?
Åben knap

Klimahandledagen er en årlig anledning for virksomheder, foreninger og naboer til at forpligte sig til handlinger, der reducerer udledning af drivhusgasser i de fællesskaber, hvor vi arbejder, bor og er aktive, og hvor vi lokalt og sammen med ligesindede kan gøre en konkret forskel.

Den 27. april 2023 samles arbejdspladser og lokale fællesskaber over hele Danmark og sammen afgiver eller fejrer klimaløfter, der forpligter fællesskabet på klimahandling for det følgende år. Hvad I laver, og hvordan I samles på Klimahandledagen på jeres arbejdsplads eller i jeres lokale fællesskab, bestemmer I helt selv. Måske I mødes en enkelt time til et oplæg, samles en hel dag med flere aktiviteter eller mødes sidst på dagen til en grøn middag.

Hvad er et klimaløfte?
Åben knap

Et klimaløfte er et løfte, som I afgiver og forpligter hinanden på på jeres arbejdsplads eller lokale fællesskab. Klimaløftet indeholder den klimahandling, som I som arbejdsplads eller fællesskab sammen er kommet frem til, se eksempler på Klimaløfter her.

Hvor ofte afholdes Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er en årlig begivenhed, der første gang afholdes d. 27. april i 2023. Hvert år fremover vil dagen falde i uge 17.

Hvem står bag Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er arrangeret af den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark med den grønne tænketank CONCITO som videnspartner.

Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation. Projektet støtter en række sammenhængende klimainitiativer inden for hhv. viden & kommunikation, folkeligt engagement og uddannelse. Læs mere om 70i30 her.

Foreningen Grønne Nabofællesskaber, der samler danskere i lokale grønne nabofællesskaber over hele Danmark, er medarrangør af Klimahandledagen. Se mere om Grønne Nabofællesskaber her.

Hvordan kan jeg være med i Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er for alle fællesskaber, der har lyst til at forpligte sig på fælles klimahandling. Det er gratis at være med på selve klimahandledagen og afgive et klimaløfte op til eller på dagen uanset hvilket fællesskab, du deltager med.
Du kan være med i Klimahandledagen med din arbejdsplads eller med et lokal fællesskab. Det kan være dine naboer på vejen, en grøn gruppe i kommunen eller noget helt tredje.

Man kan ikke deltage i Klimahandledagen uden et fællesskab - enten som arbejdsplads eller et andet lokal fællesskab, og mangler du sådan et, så hjælper vi dig gerne. Se fx alle Grønne Nabofællesskaber her og find et tæt på dig.

Overvej om du skal alliere dig med en kollega og find ud af, hvordan I kan deltage som arbejdsplads ved at tilmelde jer her Det er gratis og uforpligtende.