Vær med i 2024
I 2023 var vi 10.000, der deltog i Klimahandledagen. I 2024 drømmer vi om at samle 50.000, så vi kan sende et klart budskab til politikerne om, at vi danskere er klar til den grønne dagsorden.
Vil du holde dig opdateret på, hvordan du kan være med i 2024? Så skriv dig op her.
For at give dig relevant indhold, kan du vælge at tilmelde dig som "privatperson", "forening" eller "arbejdsplads".
Prøv at genindlæse siden og prøv igen.

Bliv vært for en havevandring
I 2023 kunne du tilmelde dig som vært for en havevandring. Vi arbejder stadig på at åbne tilmeldingen til 2024, men indtil da kan du læse mere om, havevandringerne her og holde dig opdateret ved at skrive dig op hrunder.
Vores haver kan være forbundet med store følelser. Haven kan føles som en forlængelse af vores hjem og dermed en slags forlængelse af os. Mange føler, at haven viser, hvem vi er, og de er tradition for, at haven skal være velpasset, struktureret og ikke rodet til med nedfaldne blade, vildtvoksende ukrudt eller overfyldte bede.
Men haven er også der, hvor vi som haveejere har mulighed for at give lidt plads tilbage til naturen ved at give lidt slip pa kontrollen. Ny forskning viser, at ved at lade det, vi tidligere kaldte"haveaffald", blive pa egen matrikel, sparer vi store mængder CO2 fra at blive frigivet til atmosfæren. Men det kan være svært at gå forrest og droppe turen til genbrugspladsen.
Vi tror på, at ved at arrangere lokale havevandringer, hvor det bliver muligt for haveejerne at se flotte løsinger til, hvordan man kan beholde have-afklippet på egen matrikel, uden at det ligner et forladt vildnis, så kan vi skabe en ny fortælling om, hvordan en velpasset have ser ud.
Hvis alle gik all-in og lærte at håndtere fx grene og kvas i egen have, kunne vi ifølge mine beregninger lagre godt 600.000 ton CO2 om året
Per Gundersen, Professor i skovøkologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.
Hvorfor skal du være med?
Du skal tilmelde dig som vært for en havevandring, hvis du har lyst til at åbne din have for andre, der gerne vil have inspiration til at dyrke deres have på en måde, der tillader plads til at beholde have-afklippet. Måske har du bygget en særlig fin kompostløsning, måske har du lavet et kvashegn som adskillelse, måske genanvender du alle store og små sten til at lave et stenbed ved havedammen. Alle løsningerne, der måske virker banale for dig, kan være en åbenbaring for andre.
Når du tilmelder dig som vært for en havevandring, hjælper vi dig med en “opskrift” for, hvordan have-vandringen kan se ud, så du ikke står alene. Vi lytter også gerne til dine erfaringer, hvis du har holdt åben have før.
Hvordan forløber havevandringen?
- Du inviterer gæsterne til din havevandring. Det kan være naboer, kolleger eller venner.
- Vi sender dig materialer, der guider dig til en god havevandring, hvor I også lærer hinanden bedre at kende
- Forvent at en havevandring tager omkring to timer.
Du er altid velkommen til at kontakte chefkonsulent Jane for mere info:

Ofte stillede spørgsmål
Klimaet forandrer sig, kritisk. Derfor er der brug for, at vi forandrer os for klimaet. Og det nytter og skaber håb, når vi er mange, der handler sammen.
Derfor inviteres alle i Danmark til at handle i fællesskab, for det har klimaet brug for. Klimahandledagen er en mulighed for at samles i de fællesskaber, vi alle er en del af til hverdag med vores naboer og kolleger, og sammen finde ud af, hvad vores fællesskab kan gøre for klimaet.
Vi handler sammen, fordi ingen kan redde klimaet alene. Kun med aktiv deltagelse fra både befolkning, arbejdspladser og politikere når vi de afgørende klimamål i 2030.
Klimahandledagen er en årlig anledning for virksomheder, foreninger og naboer til at forpligte sig til handlinger, der reducerer udledning af drivhusgasser i de fællesskaber, hvor vi arbejder, bor og er aktive, og hvor vi lokalt og sammen med ligesindede kan gøre en konkret forskel.
Den 25. april 2024 samles arbejdspladser og lokale fællesskaber over hele Danmark og sammen afgiver eller fejrer klimaløfter, der forpligter fællesskabet på klimahandling for det følgende år.
Hvad I laver, og hvordan I samles på Klimahandledagen på jeres arbejdsplads eller i jeres lokale fællesskab, bestemmer I helt selv.
Måske I mødes en enkelt time til et oplæg, samles en hel dag med flere aktiviteter eller mødes sidst på dagen til en grøn middag.
Et klimaløfte er et løfte, som I afgiver og forpligter hinanden på på jeres arbejdsplads eller lokale fællesskab. Klimaløftet indeholder den klimahandling, som I som arbejdsplads eller fællesskab sammen er kommet frem til, se eksempler på Klimaløfter her.
Klimahandledagen er en årlig begivenhed. I 2024 afholdes Klimahandledagen d. 25. april. Den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023. Hvert år fremover vil dagen falde i uge 17.
Klimahandledagen er arrangeret af den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark med den grønne tænketank CONCITO som videnspartner.
Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation. Projektet støtter en række sammenhængende klimainitiativer inden for hhv. viden & kommunikation, folkeligt engagement og uddannelse. Læs mere om 70i30 her.
Foreningen Grønne Nabofællesskaber, der samler danskere i lokale grønne nabofællesskaber over hele Danmark, er medarrangør af Klimahandledagen. Se mere om Grønne Nabofællesskaber her.
Klimahandledagen er for alle fællesskaber, der har lyst til at forpligte sig på fælles klimahandling.
Du kan være med i Klimahandledagen med din arbejdsplads eller med et lokal fællesskab. Det kan være dine naboer på vejen, en grøn gruppe i kommunen eller noget helt tredje.
Man kan ikke deltage i Klimahandledagen uden et fællesskab - enten som arbejdsplads eller et andet lokal fællesskab, og mangler du sådan et, så hjælper vi dig gerne. Se fx alle Grønne Nabofællesskaber her og find et tæt på dig.
Hvad I samles om på Klimahandledagen i jeres fællesskab er helt op til jer. Det vigtigste er, at I mødes om klimahandling. Vi hjælper med guides og materialer til bl.a. grønne fællesmiddage, havevandringer og klimavenlige kantiner.